dry-needling

Een therapeut nodig?

Bel of app voor een afspraak

davey-van-vliet

Davey van Vliet

Osteopathie, Echografie, Kaaktherapie, PNE, Dry needling

info@vanvliettherapie.nl +31 (0)6-14475229

Dry Needling

Nadat de klacht onderzocht is en er komt naar voren dat een spierblokkade de herstel belemmerende factor is kan dry needling worden toegepast. Symptomen van een spierblokkade zijn verhardingen en/of uitstraling naar de desbetreffende plek (triggerpoint). Let op, dit is nooit een op zichzelf staande behandeling, maar een onderdeel van de therapie. Dit wordt altijd overlegt met u als cliënt.

Hoe werkt dry needling?

Met een naald behandelen we de triggerpoint. Er ontstaat als dit punt geraakt wordt een lokale twitch. Mensen beschrijven dit als een soort schokje. Hierdoor neem de mobiliteit van de spier toe in combinatie met een verbetering van de doorbloeding. Hierdoor neemt het herstelvermogen op de locatie toe.

Voor wie is dry needling geschikt?

Deze techniek is uitermate geschikt voor mensen met chronische spierproblemen. Iedere spier bestaat uit individuele schakels, hierdoorheen lopen bloedvaten voor de aanvoer en afvoer van brandstoffen. Als spiercellen lokaal hooggespannen en verkort zijn geeft dit meer compressie op de bloedvaten. Hierdoor ontstaat er een vermindering van doorbloeding op dit stuk. Dit is een herstel-belemmerende factor (doorbloeding) op die locatie en kan veel pijn geven. Dit kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen en dit uit zich dan in een klacht. Door in deze spiercellen dry needling toe te passen ontstaat er een lokale twitch waarbij de spiercellen losschieten. Hierdoor neemt het doorbloedings-vermogen lokaal op de plek toe en dit draagt bij aan het herstel van de klacht. Er wordt gebruik gemaakt van acupunctuurnaalden. Deze techniek valt binnen het domein van een fysiotherapeut. Dry needling is in deze visie niet hetzelfde als acupunctuur.

Oorzaken en klachten die we kunnen verhelpen

Met deze techniek gaan we op zoek naar spierverhardingen en verkortingen. Deze kunnen ontstaan door:
• trauma’s
• langdurige verkeerde houding/belasting
• langdurige stress en andere psychische aandoeningen
• slaaptekort
• chronische infecties
• weinig beweging
• psychologische factoren
• voetafwijkingen of beenlengte verschillen
• overbelasting bij sporters
• lange tijd van immobiliteit
Gevolgen van teveel actieve triggerpoint kunnen klachten geven als:
• bewegingsbeperkingen
• stijfheid
• uitstralende pijn
• pijnklachten en pijn ontwijkend gedrag
• zweten, duizeligheid, wazig zien en/of koude handen

De behandeling richt zich op het vrijmaken van deze spierblokkades. Er zal altijd in ketens (een groep van meerdere spieren) worden gekeken en niet alleen op de locatie van pijn. Als een klacht langer bestaat heeft dit ook gevolgen voor omliggende structuren.

Doet dry needling pijn?

De naald zelf tijdens het doorboren van de huid voelt u niet. Tijdens de behandeling kunt u een diep/dof gevoel hebben in en rondom de spier. Dit kan samengaan met uitstraling naar andere regio’s. Iedere spier heeft zijn uitstralingsgebieden, voor meer info bezoek deze website tussen haakjes voor een simpele en heldere verklaring Referred Pain. De nawerking kan heel verschillend zijn. Dit verschilt namelijk per spierregio. De meest voorkomende bijwerking is spierpijn. De duur van de spierpijn verschilt per persoon en klacht. In wat bijzondere gevallen zijn er mensen bekend die flauwvallen, duizelig worden, zweten en zeer veel moeheid na de behandeling. Vaak komt dit naar voren bij mensen die laag belastbaar zijn op de locatie waar behandeld wordt. Dit kan aardig in beeld worden gebracht door een goed intakegesprek.

Zin en onzin van de behandeling

Het is een behandeling met mogelijkheden op het gebied van spieren/pezen/botten en gewrichten en de mechanica tussen deze structuren. De volgende metafoor zal hierbij een kleine illustratie geven. Zie voor u een tent die scheef wordt getrokken door twee van de acht scheerlijnen (spieren) die te strak staan. Hierdoor komt er meer druk te staan op de tentstokken (botten). Ook op de punten waar de tentstokken samen komen (gewrichten) is de druk groter. Door spanning van de scheerlijnen af te halen verdwijnt de druk.
Zoals eerder aangegeven is het van belang om te onderzoeken of spierverhardingen minimaal een deel van de oorzaak is. Is dit niet het geval dan heeft het ook vaak veel minder zin. Maar is de bijdrage van de triggerpoints groot dan worden er in die situatie goede resultaten verwacht. Vaak merken mensen meteen of er verschil is. Over het algemeen weten we binnen 3 behandelingen of de therapie kan bijdragen aan het herstelproces. Reageert uw lichaam niet op de therapie dan wordt de behandeling gestaakt. Deze punten worden met u besproken zodat u weet waarop gelet moet worden.

Dry needling in Waddinxveen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor dry needling in Waddinxveen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We staan graag voor u klaar!

dryneedling