icoontjes-03

Duizeligheid

Deze week kwam een vrouwelijke patiënt binnen die sinds 9 maanden met duizeligheid klachten kampt. De klachten zijn wisselend gedurende de dag, maar lijken in relatie te staan met haar houding en nekpositie. Sinds corona deed de patiënt niet meer aan sport en was daarnaast ook zwanger geweest. Verder gaat het erg goed met mevrouw en ze zit goed in haar vel. De zwangerschap is goed verlopen zonder complicaties. Ze is onder behandeling geweest bij een KNO-arts en een fysiotherapeut die haar behandelde voor BPPD*, maar dit had na 8 sessies nog geen langetermijneffect gehad. Om te screenen voor onderliggende ontstekingen die een relatie zou kunnen hebben met haar klachten is de patiënt naar de tandarts gegaan. Na grondig onderzoek door Mondzorg Nieuwerkerk zijn er geen aanleidingen gevonden die een relatie zouden kunnen hebben met de klacht. Hierdoor heeft de tandarts de casus aan mij overgedragen.

Oorzaken van duizeligheid

Er zijn een aantal zaken waar ik als osteopaat aan denk in relatie tot duizeligheid:
• Lage bloeddruk
• BPPD
• Ziekte van Ménière (acuut en chronisch)
• Cervicogene duizeligheid

• Lage suiker (diabetes)
• Trauma
• Hyperventilatie
• Lage saturatie zuurstof in het bloed
• Psychogene duizeligheid

Het onderzoek

Door een uitgebreide anamnese vielen de meeste al af. Ik koos ervoor om te beginnen met een bloeddruk test omdat tijdens de anamnese de hart-long regio naar voren was gekomen als aandachtspunt. De bloeddruk in lig was 115/75, wat een normale bloeddruk is voor een patiënt van haar leeftijd. Ik heb toen de patiënt laten zitten om te kijken wat de bloeddruk deed; de bloeddruk daalde direct naar 105/65. Dit is redelijk fors en ging gelijk samen met duizeligheid en een wazig beeld. Dit past ook bij BPPD* maar ging niet samen met een nystagmus****. Mijn vermoeden werd bevestigd toen ik bij de patiënt op de linkerborst regio compressie gaf in lig en dit resulteerde direct in duizeligheid. Om te kijken of de bloedvaten in de nek goed open stonden is hier ook een test op uitgevoerd, en deze was negatief.

Osteopathie behandeling voor duizeligheid

Conclusie: het hart is niet in staat om van lig naar zit de bloeddruk in stand te houden door onbekende oorzaak. Omdat ze al een tijd niet meer heeft gesport en een zwangerschap heeft gehad is het mogelijk dat de hart-long regio te weinig is uitgedaagd en is verzwakt met name omdat ze hier voor corona nooit last van heeft gehad. Toch zijn er nog een aantal lijntjes over, dus heb ik geadviseerd om bloed te laten prikken om te kijken of het suikergehalte op pijl is. Daarnaast heeft ze aangegeven dat er sprake is van apneu en dit is, afhankelijk van de mate, zeer stressvol op het lichaam. Dit komt omdat het lichaam via stress hormonen de ademhaling weer op gang probeert te brengen, dus ook dit heeft mogelijk effect op haar klacht en er is geadviseerd om dit verder te laten onderzoeken.

Voor haarzelf is geadviseerd om haar hart en longen te gaan trainen om het compensatievermogen te vergroten. De diagnose die ik heb meegegeven is POTS***** (Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom).

Heeft u last van klachten? Neem contact met ons op om een afspraak te maken zodat we samen kunnen kijken wat uw klacht veroorzaakt.

  • evenwichtsorgaan kristallen die niet goed zitten waardoor er foute informatie wordt doorgegeven aan de hersenen.
    thuisarts.nl/ziekte-van-meniere
    * door een verkeerde stand/spierspanning in de nek worden er verkeerde informatie prikkels doorgegeven wat kan leiden tot duizeligheid.
    *** snelle oogbewegingen
    hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/neurologische-gevolgen-nah/dysautonomie-pots

Bekijk ook onze andere blogs: