icoontjes-08

Rusteloze benen

Een patiënt kwam bij mij met nachtelijke krampen in beide benen. Dit staat ook wel bekend als rusteloze benen en overkwam hem met name in de vakantieperiode. De pijn verdween door te bewegen, maar vaak als hij weer ging liggen, kwamen de klachten weer terug.

Waar worden rusteloze benen door veroorzaakt?

Als fysiotherapeut denk ik dan drie dingen; is de doorbloeding afgekneld, is de kwaliteit van de bloedvaten niet goed of zijn er te weinig mineralen zoals magnesium in het bloed?

Dit kunnen oorzaken zijn die ervoor zorgen dat de aanvoer van voedingstoffen naar de beenspieren verminderd is en dit lijdt tot nachtelijke krampen in de benen. De afvoer van de doorbloeding in de benen is afhankelijk van spierbewegingen die een pompfunctie hebben en het bloed omhoog pompen. In de nacht kan dit mogelijk een probleem zijn doordat de spieren dan niet aanspannen en dit kan dan tot rusteloze benen lijden die ervoor proberen te zorgen dat er toch wat doorstroom is.

Hoe kun je rusteloze benen verhelpen?

Met fysiotherapie kunnen we rusteloze benen verminderen of verhelpen. Deze patiënt was geholpen door mobilisatie aan de binnenzijde van de bekkenkam waar hij veel druk had en door spanning van de ruggenwervels af te halen. Hierdoor stroomde het bloed beter naar zijn spieren toe en ook weer af. De patiënt was na 2 fysiotherapiebehandelingen van zijn klacht af.

Heeft u ook last van rusteloze benen? Wij helpen u graag!

Bekijk ook onze andere blogs:

davey-van-vliet

Davey van Vliet

Osteopathie, Echografie, Kaaktherapie, PNE, Dry needling

info@vanvliettherapie.nl +31 (0)6-14475229